İklim, toprak, su kaynakları, işgücü ve ürün çeşitliliği açısından Türkiye organik tarım için elverişli koşullara sahiptir. Ülkenin her bölgesinde, bazı ürünler mevcut tarım sistemleri içinde organik olarak yetiştirilebilir. Türkiye’de en çok üretilen organik ürünler arasında Antep fıstığı, armut, ayçiçeği, badem, yeşilbiber, buğday, ceviz, çay, pirinç, çilek gibi ürünler yer alır.
İhracat potansiyelinin artırılması, organik ürünlerin üretimini etkileyen önemli bir faktördür. Türkiye’de organik tarım ihracata yönelik olarak başladığından beri, Avrupa’dan farklı şirketler Türkiye’deki çiftçilerle sözleşme imzalamakta ve sürekli bir talep sağlamakta, bu da çiftçilerin gelir ve refahını olumlu yönde etkilemektedir. Tüketiciler, satın aldıkları ürünlerin “organik” olduğundan ve bu standartlarla yerel olarak üretildiğinden emin olmaya büyük önem vermektedir. Türkiye’de organik tarım, sertifikasyon kuruluşuna verilen yetkilendirme programı çerçevesinde Türkiye İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından sürekli denetlenmektedir. Yetkililer ayrıca tüm süreç boyunca toprak, yaprak, su ve ürünlerin analizlerini yaparlar.
Türkiye’nin doğal tohumlar ve embriyolar açısından zengin olması doğal organik tarım için büyük bir fırsattır. Yaklaşık 4.000 endemik tohum ve çeşitli lezzetler yetiştiren organik tarım, ekonomimize katkıda bulunacak, yeni bir katma değer yaratacak ve ihracatta yeni tarım aletleri sağlayacaktır.
Türkiye’de organik tarım konusundaki yasal düzenlemeler, Avrupa Birliği’nin söz konusu yönetmeliğinden 3 yıl sonra yapılmıştır. Ülkemizdeki ilk yasal düzenleme olarak, 22145 sayılı “Bitkisel ve Hayvansal Ürünlerin Ekolojik Üretilmesine İlişkin Yönetmelik” 18 Aralık 1994 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Yönetmelik sonrasında organik tarımda kanuni çerçevenin tanımlanması ve hatalı uygulamalarda gereken yaptırımların ve güvencelerin oluşturulması amacı ile 5262 Sayılı “Organik Tarım Kanunu” 3 Aralık 2004 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak uygulamaya başlanmıştır. Türkiye’nin yasal düzenlemelerinde ülke koşullarının yanı sıra Avrupa Birliği ile mevzuat uyumu da korunmaktadır. Son olarak, “Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”, 10 Ocak 2018 tarih ve 30297 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
Kaynak:
1*https://tarlamvar.com/organik-tarimin-ekolojiye-ve-insan-sagligina-katkilari/
2*//izto.org.tr/demo_betanix/uploads/cms/yonetim.ieu.edu.tr/6414_1519715114.pdf
EDİRNE TİCARET VE SANAYİ ODASI
- Bu makale Edirne Ticaret ve Sanayi Odası ve Euroclub Woman ortaklığında Interreg IPA Bulgaristan-Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı 2014-2020 Dönemi ile finanse edilen CB005.2.12.079 nolu ‘ECO WOMAN – Güvenli Yaşam için Doğal Kaynakları Yönetme Girişimi’ projesi kapsamında yayınlanmıştır.
- Projeye, Interreg-IPA Bulgaristan-Türkiye SÖİ Programı aracılığıyla Avrupa Birliği tarafından eş finansman sağlanmaktadır.
Bu yayın, CCI Numarası 2014TC16I5CB005 olan Interreg-IPA Bulgaristan-Türkiye SÖİ Programı aracılığıyla Avrupa Birliği desteğiyle yayımlanmaktadır. Bu yayının içeriği tamamen yazarın sorumluluğundadır ve hiçbir şekilde Avrupa Birliğinin veya Programın Yönetim Makamının ve Ulusal Otoritenin görüşlerini yansıtmak için alıntılanamaz.
Güncelleme Tarihi: 27 Ekim 2020, 14:00