‘Can dostlarımız!’ her yerde

Özellikle son yıllarda pandemi döneminin de etkisiyle Edirne’de, cadde ve sokaklarda başıboş dolaşan sokak köpeklerin sayısı gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Vatandaşlar, neredeyse şehrin her yerinde sabah saatlerinde okullarına veya iş yerlerine giderken, kalabalık gruplar halinde dolaşan sokak köpekleri köşe kapmaca yaptıklarını söylüyor.

 ‘Can dostlarımız!’ her yerde

Edirne’nin neredeyse tüm semt ve mahallerinde, başıboş köpek sorunu artarak devam ediyor. Kalabalık gruplar halinde dolaşan sokak köpekleri, her türlü tehlikeye davetiye çıkarıyor. Özellikle pandemi döneminde yaşanan kısıtlamalarda sokakların hakimi durumuna gelen başıboş sokak köpekleri, kısıtlamaların kaldırılmasıyla birlikte adeta şehrin her yerinde kol geziyor. Vatandaşlar, köpeklerin saldırılarından kurtulmak için sokak değiştirdiklerini, evlerine, apartmanlarına girerken tedirgin olduklarını dile getiriyor.

YETKİLİLER ÜÇ MAYMUNU OYNAMAYA DEVAM EDİYOR

Yeni yerleşim bölgesi başta olmak üzere şehrin tüm semtlerinde, meydanları, cadde ve sokakları ve çocuk parklarını mesken tutan başıboş köpeklerin, bir şekilde kontrol altına alınmasını isteyen Edirneliler, “Çocuklarımızı, kendimizi, ailemizi başıboş sokak köpeklerinin saldırılarından korumaya çalışıyoruz. Telafisi mümkün olmayan sonuçların yaşanması an meselesi. Şehrin yöneticileri de ‘başıboş köpek’ sorununun tamamen farkında. Ancak kendilerine ‘hayvan sever’ diyen fakat tek dertlerinin ‘mama bağışı’ tiyatrosu adı altında maddi gelir elde etmek olan bir kısım ‘hayvan dilendiricisinin’ tepkisinden, oy kaygısı başta olmak üzere sosyal ve ekonomik sebeplerden dolayı çekindikleri için üç maymunu oynamaya devam ediyorlar” dedi.

HAYVAN DERNEKLERİ DESTEK BEKLİYOR

Bazı hayvan dernekleri, ülke genelinde yaklaşık 10 milyon adet sokak köpeğinin başıboş halde Türkiye sokaklarında yaşamaya çalıştığını iddia ediyor. Dernek yöneticileri, birçok ilde valiliklerin ve belediyelerin sokaktaki ‘canların’ daha iyi şartlarda yaşayabilmesi için taşın altına elini koymadıklarını, sadece zaman zaman toplu mama bağışları yaparak günü kurtarmaya çalıştıklarını dile getiriyor. ‘Can dostlarının’ ait olduğu yerlerin sokaklar olmadığını dile getiren dernek yöneticileri, “Bazı illerde pilot diyebileceğimiz adımlar atıldı. Özellikle Eskişehir’de oluşturulan barınma merkezleri ile öncelikle köpekler sokaklardan toplanıyor. Gerekli bakım ve tedavileri yapıldıktan sonra sahiplendirme süreci işleniyor ve canlara tek tek bir yuva bulunuyor. Onların ait oldukları yerler sokaklar değil” diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
coin news
hank inu
vps server