Musevilerin en önemli bayramlarından olan Hanuka Bayramı Edirne Sinagogu'nda düzenlenen tören ile kutlandı. Dün gece Ortaköy Ets Ahayim Sinagogu’nun ev sahipliği yaptığı ve zoom üzerinden Türkiye'deki Sinangog'lara canlı bağlantıların yapıldığı mum yakma töreninde Edirne'de yaşayan son iki Yahudi Ailesi olan Rıfat Mitrani ve İnez Romano, mum yaktı. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'da törene katıldı. Başkan Gürkan yaptığı konuşmada, " Musevi vatandaşlarımızın Hanuka Bayramı coşkusuna Edirne Büyük Sinagogu'nda ortak olduk. Sekiz gün boyunca devam edecek olan Hanuka bayramında yakılan mumların mucizelere tanıklık ederek tüm insanlığı aydınlatmasını diliyorum" dedi.
HANUKA NEDİR?
Hanuka, İbrani takvimine göre Kislev'in 25. günü başlayıp sekiz gün süren bir Yahudi bayramıdır.Kislev İbrani takvimine göre resmi yılın üçüncü ayıdır ve dini yılın dokuzuncu ayıdır. Gregoryen takvime göre Kasım-Aralık aylarına düşer. "Rüyalar ayı" olarak da bilinir. Hanuka sözcüğü İbranice "adama, ithaf etmek" anlamlarına gelir. Bu bayramın tarihleri, Gregoryen takvimiyle her yıl değişiklik göstermektedir.Bu bayram, Suriye-Yunan Kralı Antiohus ve ordularının, Makabiler tarafından bozguna uğratılıp, II. Bet-Amikdaş’ın putperestlerden kurtarılmasını ve tekrar Tanrı’ya adanmasını simgeler.
HANUKA BAYRAMI NASIL KUTLANIR?
Hanuka dini bir bayram olmadığı için Şabat günü dışındaki diğer bayram günlerinde iş yapılabilir ve hayat normal akışında devam eder.Hanukiya adı verilen, Menora’ya benzeyip fazladan iki kolu daha olan, 9 kollu şamdanın kollarının yakılmasıyla kutlanılır.Birinci gün bir tane, ikinci gün iki tane yakılır ve bayram boyunca her gün bir fazla kolun yanmasıyla devam eder.Hanukiya’nın ortasındaki, diğerlerine göre daha yukarıda bulunan kola Şamaş ismi verilir ve bu kol her gün yanar.Hanukiya evde iki yere konulabilir. Birincisi ve tercih edileni, yoldan geçen herkesin bu mucizeye şahit olabilmeleri için pencere önüne koymaktır. Diğeri ise, kapıdan içeri girerken hemen girişin soluna yerleştirmektir. Böylece kişi, kapıdan girerken, sağında Mezuza, solunda Hanukiya mitzvalarıyla çevrili olacaktır. Hanukiya yanarken bir yerden bir yere taşınmaz. Söndükten sonra istenilen yere götürülebilir.