“Edirne’yi Müzeler Başkenti Yapacağız”

Edirne’de mevcut müzelere ilave olarak yıl içerisinde açılışı planlanan 12 müzenin ilk halkası olan Fatih Müzesi İstanbul’un fethinin 568. yılında hizmete açıldı. Açılışta bir konuşma yapan Edirne Valisi Ekrem Canalp, "Edirne’yi müzeler başkenti yapacağız" dedi.

 “Edirne’yi Müzeler Başkenti Yapacağız”

Edirne Valiliği ile Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi arasında imzalanan protokolün ardından hayata geçirilen “Fatih Sultan Mehmet Müzesi” yaklaşık 10 ay gibi kısa bir süre içerisinde açıldı.  Edirneli Fatih Sultan Mehmet’in de eğitim ve öğretim gördüğü tarihi medrese, İstanbul'un fethinin 568. yıl dönümünde açıldı. Fatih Sultan Mehmet Müzesi'nde, İstanbul fethinin yürüyüşü dioramalar ve minyatürlerle canlandırıldı, minyatürler çağdaş tekniklerle hareketlendirildi, heykeller birebir ölçülerde yapıldı, odalar hareketli resim ve metinlerle donatıldı ve Fatih'in doğumundan ölümüne her şey anlatıldı.

Üç Şerefeli Cami yanında bulunan müzenin açılışına Edirne Valisi Ekrem Canalp’in yanı sıraEdirne Milletvekili Dr. Fatma Aksal, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Fatih Andı ve davetliler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasın ardından açılış konuşmaları yapıldı. Müze hakkında bilgilerin verildiği konuşmalarda büyük katkısı bulunan ve yol gösterici konumda olan Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Fatih Andı yaklaşık bir yıl önce verilen sözün tutulmasının verdiği bir memnuniyetin ifadesi olarak böylesi bir eseri açmanın memnuniyetini dile getirdi.

Edirne Valisi Ekrem Canalp açılışta yaptığı konuşmada, Edirne’yi müzeler şehri yapmak istediklerini belirterek  “Edirne’ye mevcut müzelere ilave olarak 12 müze daha açacağız. Bugün açılışını yaptığımız Fatih Müzesi bu müzeler zincirinin ilk halkasını oluşturuyor. 29 Mayıs 1453 Türk tarihi açısından da İslam tarihi açısından dönüm noktalarından bir tanesidir. Türk milletinin yıldızının parladığı günlerden bir gündür 29 Mayıs. Biz bugün burada Türk tarihinin müstesna şahsiyetlerinden bir tanesine olan Fatih Sultan Mehmet’e millet olarak vefamızın bir yansıması olarak Türkiye’de ilk defa olmak üzere onun adına bir müzeyi açmanın onurunu ve gururunu yaşıyoruz. Fatih’i yetiştiren burası. Her insan içinde yetişmiş olduğu bir kültürün yansımasıdır. Biz bugün bu Saatli Medreseyi Fatih müzesi haline getirdik. Tarihi kayıtlarda ve rivayetlerde Fatih’in ilk eğitimlerini almış olduğu medresedir burası aynı zamanda” dedi.

Edirne Valiliği ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi tarafından düzenlenen Fatih Sultan Mehmet Müzesi'nin açılışı korona virüs tedbirleri kapsamında gerçekleştirildi. Açılış konuşmalarının ardından katılımcılar müzeyi ziyaret etti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
coin news
hank inu
vps server