Edirne Ticaret Borsası mevcut başkanı Özay Öztürk ve ekibi basın toplantısında yeni dönem için aday olduğunu açıkladı. Öztürk, toplantıda borsanın faaliyetleri hakkında da bilgiler verdi. Edirne Ticaret Borsası’nın Türkiye’nin en işlevsel borsalarından birisi olduğunu belirterek, “Salon satışları yapılıyor, hububat yağlı tohumlar, canlı hayvan satışı ve süpürge satışlarımızı haftanın belirli günlerinde bazı borsalarımızda, her gün merkez borsamızda olmak üzere faaliyetimizi devam ettiriyoruz.” dedi
BORSA SATIŞ SALONUMUZ TEKNOLOJİYLE BULUŞTURDUK
“Borsa satış salonlarımızı teknoloji ile buluşturduk” diyen Öztürk, “Daha önceki satış yöntemine göre bilgisayar ortamında satış yapmaya başladık. Üreticimizin ürünlerini merkez borsamızda elektronik ortamda satış yapmaya başladık. Bu ne getirdi? Çok daha şeffaf, güvenilir bir ortamda satışların yapılmasını getirdi. Teknoloji çok hızlı ilerliyor. Özellikle cep telefonları her kesin hayatının önemli bir parçası haline geldi. Cep telefonu uygulaması yaptık. Bu uygulamayla birlikte Türkiye'de birçok tarım ürünüyle hayvansal üretimle ilgilenen kişilerle bilgilerimizi buluşturduk. Edirne Ticaret Borsası’nın şöyle de bir özelliğimiz var. Biz Türkiye'nin ilk canlı hayvan borsasına sahibiz. Ve şu anda aktif çalışan tek canlı hayvan borsası da Edirne Ticaret Borsası. Ondan dolayı Tüm Türkiye'de bizde oluşan fiyatlar ama hayvan fiyatları konusunda ama hububat özellikle yağlı tohumlar konusunda takip ediliyor. Bakanlık tarafından da takip edilen bir yapısı var. Aynı Zamanda salon satışlarımızı anlık olarak web üzerinden yayınlamaya başladık. Salon satışlarımızı takip etmek isteyenler anlık olarak web ortamında oluşan fiyatlarımızı takip edebiliyorlar” dedi.
“ÜYELERİMİZİ FUARLARA GÖTÜRDÜK”
Üyelerini fuarlara götüdüklerini belirten Öztürk “Farklı faaliyetlerde yaptık. Özellikle fuarları çok önemsedik. Fuar faaliyetleriyle ilgili yurt içinde, yurt dışında üyelerimizi fuarlara götürdük. Fuarlar çok önemli yapılar. Oraya gittiğimizde birçok firmanın teknolojik gelişmelerini bir arada görebildiler. Birlikte ziyaretlerde farklı tanışmalar gerçekleşti. Bu tanışmalar ticaretlede taçlandı. O açıdan da çok önemli yaptığımız faaliyetlerden biri olarak düşünüyoruz. Genel anlamda bütün kurumlarla çok iyi bir ilişki içindeydik. Edirne'nin ekonomisi tarımıyla ilgili yapılacak faaliyetlerin hepsinde borsa olarak yerimizi aldık. Coğrafi işaretleri çok önemsedik. Özellikle coğrafi işaretlerle ilgili yöresel ürünlerle ilgili dünyada yeni bir trend var. Organik üretim, yöresel ürünler konusunda. Bu konuda da patent çalışmaları konusunda, coğrafi işaret alma konusunda da faaliyetler yerine getirdik.” Dedi.
“LİSANSLI DEPOCULUK ÇOK ÖNEMLİ”
Lisanslı depoculuğun önemine dikkay çeken Başkan Öztürk, “Lisansı depoculuk, özellikle tarım ürünlerinin ticareti açısından çok önemli bir olguydu. Lisanslı depoculuk faaliyetini hayata geçirdik. Edirne Ticaret Borsası'nın ortak olduğu Edirne Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Şirketi'nde kapasitemiz 33 bin tondu. İlave 33 bin ton daha ilave ederek 66 bin ton kapasiteye şu anda ulaşmış lisanslı depomuz var. Burada aldığımız lisansımız 62 bin 500 ton ve de şu anda yüzde 100 doluluk oranındayız. Bölgenin özellikle tarım ticaretine ciddi anlamda katkı sağlıyoruz. Et entegre tesisimiz bizim belediyenin 30 yıllık sözleşmesiyle yapılmış bir anlaşmaydı. Biz de geçtiğimiz dönemde görüşmeleri yaparak satın alma faaliyetini yerine getirerek et entegre tesislerimizi de borsamızın bünyesine katmış olduk.” dedi.
YENİ DÖNEM İÇİN PROJELERİMİZ HAZIR
Yeni dönemde projelerinin hazır olduğunun altını çizen Başkan Öztürk, “Önümüzdeki süreçte neler yapmayı düşünüyoruz? Biraz da onlardan bahsetmek istiyorum. Tescil uygulamamızda E-Tescil uygulamasıyla ilgili altyapı çalışmalarını şu anda yapıyoruz. E-Tescil Uygulamasıyla borsaya gelip de evrakların tescil yapılması dönemini ortadan kaldıracağız. İsteyen tabii yine gelip tescillerini yapabilir. Ama uzaktanda bilgisayar ortamında da tescilleri yapabiliyor olacağız. Edirne Ticaret Borsası olarak hayallerimizden bir tanesi damızlık hayvan satış borsası kurmaktı. Bildiğiniz gibi Trakya aşılı hastalıklardan ari bir bölge. Bu yapının içinde de Türkiye'nin damızlık ihtiyacını ve Trakya'da karşılayabiliriz. Çünkü ciddi anlamda yurt dışından damızlık ithalatı yapılıyor. Bu ithalatla ilgili olan kısımda ithalatı sonlandırabilme şansını elde edebilir Trakya'da üretilecek damızlıklar sayesinde. Bunların da Türkiye çapında tanıtılması, satış faaliyetinin yapılması ile ilgili damızlık hayvan satış borsası projemiz var. Yeri hazır. Projesi hazır. Özellikle bunu epeyce gündeme getirdik. Şartlar oluştuğu anda yapmaya hazırız.” diyerek projeleri anlattı.
“GÜNEŞ ENERJİSİNİ KULLANACAĞIZ”
Başkan Öztürk, son aylarda enerji fiyatlarının hızla yükseldiğini hatırlatarak, “Güneş enerjisiyle ilgili bir proje çalışması yürütüyoruz. Bildiğiniz gibi son dönemde enerji fiyatları ciddi anlamda arttı. Güneş enerjisiyle ilgili projemizde biz örnek bir projede olsun istiyoruz. Güneş enerjisinden kazanımı da göstermek amaçlı. Satış salonumuzda da güneş enerjisinden kazanımın ne şekilde olduğunu gösterecek şekilde bir konumlama ve planlama yapıyoruz. Bunu da hayata geçirdiğimizde kendi enerjisini üreten bir borsa haline eleceğiz. Genel anlamda bakıldığında açıkçası Türkiye çapında Edirne Ticaret Borsası son dönemde yaptığımız faaliyetlerle vizyon borsa haline geldi” şeklinde konuştu.