"Suyu bulmamız imkansız hale gelecek"

Trakya’da son 91 yılın en kurak döneminin yaşandığını belirten Başkan Gürkan, sadece barajlardaki suların değil yeraltı sularının da yüzde 85 oranında azaldığını belirterek, “Belki de suyu bulmak imkansız hale gelecek” dedi.

"Suyu bulmamız imkansız hale gelecek"

2021 yılı Ocak Ayı Olağan Toplantısı Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Belediye Başkanı Recep Gürkan, meclis toplantısını tüm meclis üyelerinin ve Edirnelilerin yeni yılını kutlayarak açtı. Gürkan, “Yeni yılın şehrimize, ülkemize, dünyaya öncelikle sağlık, huzur ve barış getirmesini bir kez daha temenni ediyorum. 2020 gerçekten bütün dünya için çok zor bir yıl oldu. Son yüzyılın en zor yılını hep beraber bitirdik. Özellikle pandemi başta olmak üzere ülkemiz, insanlık büyük acılar, büyük dramlar yaşadı. Pandemi mücadelesinde verdiği emeklerden dolayı öncelikle sağlık emekçilerine, sağlık çalışanlarına bir kez verdikleri emek, mücadele için teşekkür ediyor, şükranlarımızı sunuyoruz. Pandemi de yaşamını yitiren başta sağlık emekçileri olmak üzere tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyoruz. Şuanda hastanede tedavi altında olan canıyla uğraşan, umut arayan bütün vatandaşlarımıza da geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, acil şifalar diliyorum” dedi.

"BELKİ DE SU BULMAK İMKANSIZ HALE GELECEK"

Günlerdir televizyonlara verdiği röportajlar ve sosyal medya hesapları üzerinde yaptığı paylaşımlarla yaşanan kuraklığa dikkat çeken Başkan Gürkan, Edirne halkını suyu tasarruflu kullanmaları yönünde bir kez daha uyardı.  Trakya'nın son 91 yılın en kurak dönemini yaşadığına dikkat çeken Gürkan, “Kuraklık Türkiye’nin birçok yerinde dünyanın birçok yerinde yaşanııyor ama özellikle Trakya son 91 yılın en kurak mevsimini yaşıyor. Bu yüzden hepimizin su tasarrufuna azami dikkat etmesini bir kez daha önemle hatırlatmak istiyorum. Su tasarrufu gerçekten çok önemli, çok yaşamsal. Günlerdir anlatıyoruz, televizyonlarda, ulusal kanallarda bunlar çıkıyor. Sonuç itibariyle su yaşamsal, su hayat. Elektrik olmadan olabilir, doğalgaz olmadan olabilir ama su olmadan olmaz. O yüzden elimizdeki suyu, su rezervlerini çok tasarruflu kullanmamız gerekiyor. Yeni su kuyuları açıyoruz. Düne kadar 10 metrede su bulduğumuz Paşaçayırında 95 metrede suyu bulabildik. Edirne gibi yerde, Paşaçayırında… Bu şunu gösteriyor, yeraltı suları hem yüzde 85 oranında azaldı hem de gittikçe daha aşağılara iniyor. Bir süre sonra suyu bulmakta aşırı zorlaşacak ve aşırı pahalanacak belki de imkansız hale gelecek. O yüzden evlerimizde kullandığımız sularda, araç yıkamalarda, bahçe yıkamalarında, tarımsal amaçlı vahşi sulamadan biran önce vazgeçmek gerekiyor. Bunların yöntemleri var, uzmanlar biliyor, o yöntemlere dönmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Paşaçayırındaki 12 olan su kuyularının sayısını 15’e çıkaracaklarını belirten Gürkan, “ Buçuktepe’ye gelen isale hattını da yenilemeye başladık. 100 yıl dayanacak bir boruyla yeniliyoruz. Oradaki kayıp-kaçak oranı da bitecek. Bu çalışma bittiğinde ihtiyaç halinde şehrin yüzde 50 su ihtiyacını karşılayacak yeni bir imkana daha kavuşacağız. Ama barajlara mutlaka ihtiyacımız var. En öncelikli gündem maddemiz bu. Bu nedenle vatandaşlarımızı su tasarrufu konusunda uyarmak istiyorum” dedi.

Edirne’ye günde yaklaşık 50 bin metre küp su verildiğini belirten Gürkan, “Bu bağlamda bizim kişi başı verdiğimiz su miktarı günlük 263 litre. İzmir 170, Ankara 180, İstanbul 190 yaklaşık rakam söylüyorum. Ayda da 1,5 milyon metre küp Edirne’ye su veriyoruz. Ama tahakkuka baktığımızda 750 bin metre küp civarında. Kayıp-kaçak oranına baktığımızda bu da yüzde 46’ya denk geliyor. Verdiğimiz her yüz litre suyun 46 litresi arıtma tesisi ile son kullanıcı arasında ki hatlarda gidiyor. Tahakkuktan kişi başı kullanım ise 144 litre. Bu kötü bir oran değil. Burada kayıp-kaçakları, kaçak aboneleri, kayıtsız su kullananları koyduğunuzda  İstanbul, Ankara, İzmir ile başa baş gibi bir sonuç ortaya çıkar.  Burada en dikkat çekmek istediğimiz kayıp-kaçak oranı. Başta içme suyu şebekesinin tümüyle yenilenmesi olmak üzere ne kadar doğru bir iş yaptığımızı gösteriyor. Şuanda bu sistemle, bu şebeke ile yılda yaklaşık 18 milyon metre küp Edirne’ye su veriyoruz. Bunun yüzde 46’sının kayıp-kaçak oranı olduğunu düşünürsek; bugün Edirne’nin 3’te birini yenilediğimiz içme suyu şebekesinin tümünü yenilediğimizde Edirne’ye yılda vereceğimiz su miktarı 12 milyon metre küplere düşecek. Bu da hem dünyanın hem ülkemizin hem de Edirne’nin su kaynaklarını daha sağlıklı değerlendirmesini ve gelecek kuşaklara da o temiz içme suyunu daha yeterli bir şekilde bırakabilmiş olacağız” şeklinde konuştu.

TOPLAM 19 MADDE GÖRÜŞÜLEREK KARARA BAĞLANDI

Mecliste, Pandemi nedeniyle yaşanan ekonomik sıkıntı nedeniyle 2021 yılında Belediye kiracılarının veya Belediyeye ait olan taşınmazlara ilişkin olarak; irtifak hakkı, kiralama ve benzeri kullanımdan kaynaklanan ve ilgili mevzuatınca ödenmesi gereken bedeller ve tutarları kapsamındaki; tutar ve bedellerine 2021 yılı için artış yapılmaması oy birliğiyle kabul edildi.

YARDIMLAR İÇİN YÖNETMELİK

Mecliste ayrıca Edime Belediye Başkanlığı Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Sosyal Yardım ve Hizmet Yönetmeliği ile ilgili Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün yazısı görüşüldü. Başkan Gürkan, günün şartları ve pandemi nedeniyle sosyal yardım taleplerinin artarak devam ettiğini belirterek, “Kuşkusuz ilk günden bu yana olduğu gibi halkımızın yanında olmaya devam edeceğiz. Ancak sosyal yardımları bir disipline bağlamak, bir mevzuata bağlamak ve kişisel inisiyatiflerden kurtarmak adına bir yönetmeliğe ihtiyacımız var. Bu yönetmelik mecliste onaylandıktan sonra Sayıştay’a gidecek. Sayıştay’da onay verdikten sonra sosyal yardımlarımız da bir disipline bağlanmış olacak ” dedi.

Gizli oyla Denetim Komisyonu’nda görev yapacak olan meclis üyeleri belirlendi. Denetim komisyonuna meclis üyeleri Ali Şükrü Atamgüç, Engin Yağcılar, Duygu Şener ve Ayhan Dinç seçildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
coin news
hank inu
vps server