Cezaevlerinde Karantinaya alınan varmı?

550 kapasiteli Edirne Kapalı Cezaevinde kapasitenin iki katı tutuklu ve hükümlü kalırken, ranza yetersizliğinden yüzlerce kişi yer yatağında yatıyor. Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı yaptığı açıklamada,  karantinaya alınan hükümlü veya tutuklunun bulunmadığını belirtti. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Feyzioğlu ise ," İnfaz reformunu bir an önce yapalım Cezaevlerine virüs bulaşırsa çok büyük sıkıntı doğar" dedi.

Cezaevlerinde Karantinaya alınan varmı?

Korono virüsü tehlikesi ülke genelinde sürerken Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı ile birlikte Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'ndan açıklama geldi.

"KARANTİNAYA ALINAN YOK"

Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı, il genelindeki ceza infaz kurumlarında yeni tip koronavirüs (Kovid-19) şüphesi ya da bu nedenle karantinaya alınan hükümlü veya tutuklunun bulunmadığı bildirildi. Başsavcılıktan yapılan açıklamada, bazı basın yayın organlarında ve sosyal medya hesaplarında yer alan, Edirne Ceza İnfaz Kurumlarında hükümlülerin Kovid-19 salgını nedeniyle karantinaya alındığına dair haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirtildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:  "Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünün talimatı gereği, ülke genelinde olduğu gibi Edirne'de bulunan tüm ceza infaz kurumlarında da Kovid-19 salgını kapsamında gerekli tüm tedbirler en üst düzeyde alınmıştır. Ceza infaz kurumlarımızda Kovid-19 şüphesi bulunan ya da bu nedenle karantinaya alınan hükümlümüz, tutuklumuz bulunmamaktadır. Bu konuyla ilgili basın yayın organlarında ve sosyal medyada yer alan haberlerin ve paylaşımların gerçeklerle hiçbir ilgisi yoktur. Resmi açıklamalar dışında yapılan hiçbir açıklamaya itibar edilmemesi önem arz etmektedir."

FEYZİOĞLU, "CEZA VE İNFAZ İNDİRİMİ YAPILMALI"

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, koronavirüsün zorunlu ve acil kılması nedeniyle parlamentoya ve milletvekillerine seslenerek, “Bir defaya mahsus ceza ve infaz indirimi yapalım. Çünkü bugün cezaevleri kapasitesinin 4, 5 katı. İçeriye virüs bulaşırsa çok büyük sıkıntı doğar. Cezaevlerindeki sayıyı makul düzeye indirelim. Aynı zamanda kalıcı bir infaz reformu yaparak, hem cezaevlerindeki anormal birikimi önleyelim hem de cezasızlık algısını yıkalım” dedi.Önceki gün Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, HSK, Noterler Birliği ve Adalet Bakanlığı’nın üst düzey bürokratlarıyla yapılan koronavirüs yargı zirvesine katılan Feyzioğlu, toplantıda alınan önlemleri sosyal medya hesabından duyurdu. Feyzioğlu, daha önce HSK’nın aldığı tavsiye kararı uyarınca acil işler dışındaki duruşmaların mahkemelerce ertelendiğini, tutuklu ve acil işlerde SEGBİS sisteminin uygulanmaya başlandığını hatırlatan Feyzioğlu, TBB’nin tavsiye kararı uyarınca cezaevlerine tutuklu, hükümlü görüşüne giden avukat sayısında geçen hafta sonuna oranla yüzde 50 azalma olduğunu bildirdi.

Feyzioğlu, yapılan toplantıda bu önlemlerin daha da artırıldığını ve belli bir süreliğine cezaevlerinde avukat, hükümlü ve tutuklu görüşmelerinin cam arkasından ve telefonla yapılacağını, cezaevine giren tüm avukatlara hem eldiven hem maske verileceğini, ayrıca görüşmelerin ardından görüşme odalarında ilaçlama yapılacağını kaydetti.

Feyzioğlu, yine önlemler kapsamında cezaevlerindeki ailelerle açık görüşlerin virüs tehlikesi geçene kadar ertelendiğini, bunun bir tedbir olduğunu, tehlike geçince görüş haklarının üst üste kullandırılabileceğini, bu kapsamda ailelerle hükümlülerin telefonla görüşme haklarının artırılacağını duyurdu.Açık cezaevlerinde kalıp dışarıda çalışan ve tekrar cezaevine geri gelenler olduğunu hatırlatan Feyzioğlu, virüs tehlikesi geçene kadar dışarıda çalışma uygulamasına da son verildiğini bildirdi.

İNFAZ REFORMUNU YAPALIM

Feyzioğlu, toplantıda konuşulmayan infaz reformu meselesi için de düşüncelerini açıkladı. Feyzioğlu, şunları söyledi: “Bu toplantıda konuşulan bir bölüm değil. Meclisimize sesleniyorum. Bir defaya mahsus ceza ve infaz indirimi yapalım. Çünkü bugün cezaevleri kapasitesinin 4, 5 katı. İçeriye virüs bulaşırsa çok büyük sıkıntı doğar. Cezaevlerindeki sayıyı makul düzeye indirelim. Aynı zamanda kalıcı bir infaz reformu yaparak, hem cezaevlerindeki anormal birikimi önleyelim hem de cezasızlık algısını yıkalım. Aşırı doluluk olmasın. İnsanların rehabilite olmasını, ıslah olmasını sağlayalım. Hapis cezasını alan, cezası seçenek yaptırıma dönüşmemişse cezaevine girsin, cezasını çeksin. Cezasızlık algısı ortadan kalksın. Şu infaz reformunu yapalım. İnfaz reformunu yapabilmek için cezaevlerinin acilen, hızla mevcudunun azaltılması lazım. Koronavirüsün varlığı bunu iyice zorunlu ve acil kıldı.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
coin news
hank inu
vps server