Avrupa’ya Çıkışlarda Vaka Sıfır

1 Haziran'dan Temmuz Ayı'nın ilk haftasına kadar Edirne Kapıkule Sınır Kapısı üzerinden Türkiye'den çıkış yapanlarda yeni tip kişilerde koronavirüs (Covid-19) vakasına rastlanmadı.

Avrupa’ya Çıkışlarda Vaka Sıfır

Veriler üzerine açıklama yapan AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba, "AB'nin Türkiye'ye seyahat kısıtlaması ve seyahat etmeyin çağrılarının yanlış olduğunu gösteren rakamlar, ülke sağlık sisteminin de ne denli güçlü olduğunu göstermektedir." dedi. İba,"1 Haziran 2020'den Temmuz Ayı'nın ilk haftasına kadar Kapıkule Sınır Kapısı üzerinden yurda 131 bin 116 yolcu giriş yaptı. Giriş yapan tüm yolcular sınır kapısındaki sağlık ekibi tarafından belirli kontrollerden geçiriliyor. Aynı tarihler arasında Kapıkule Gümrük Kapısı üzerinden Türkiye'den ayrılan yerli yabancı misafirlerde koronavirüs vakasına rastlanmadı. Bu durum ise Türkiye'nin salgınla mücadele de ne denli başarılı olduğunu gösteren bir ülke olduğunu kanıtlar.Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarımız ve yabancı ziyaretçiler, yıllık izinlerini geçirmek üzere Türkiye'ye gelmeye devam ediyor.Giriş işlemleri sırasında korona virüs tedbirleri kapsamında Edirne Valiliği ve Edirne İl Sağlık Müdürlüğü tarafından oluşturulan özel ekipler alınan önlemleri sınır kapılarında 7 gün 24 saat esasına göre uyguluyor. Yurda giriş yapanların yoğun olarak kullandıkları Kapıkule Sınır Kapısı'nda 4 özel sağlık ekibi, kentteki diğer sınır kapılarda ise 1’er özel sağlık ekibi görev yapıyor." dedi.

Kapıkule'den yurda giriş yapan misafirleri ve salgınla mücadele için alınan önlemleri yerinde görmek üzere bölgeye giden AK Parti Edirne İl Başkanlığı heyetinin kendisine sunduğu raporu değerlendiren AK Parti İl Başkanı Belgin İba, "Sınır kapılarımızdan ülkeye girişlerde uygulanan tedbirler misafirlerimizi mutlu ettiğine arkadaşlarımız şahit oldu. Onların mutlu görmek bizleri de mutlu ediyor.Ülkeye giriş yapan her araç, ilk olarak sınır kapılarının girişine konuşlandırılan dezenfektan ünitesinde arındırılıyor. Araçlar otomatik olarak dezenfekte ediliyor. Araç dezenfekte işleminin ardından gelenlerin vücut ısıları önce termal kameralarla sonrasında da yanılma payını da ortadan kaldırmak amacı ile görevli hekimler tarafından temassız cihazlar ile ateşleri ölçülüyor. Ardından semptom sorgulaması ve bilgilendirme yapılıyor.Kendi araçları ile ülkeye giriş yapan yerli ve yabancı ziyaretçilerin eğer şikayetleri var ise görevliler eşliğinde en yakın pandemi hastanesine sağlık kuruluşuna yönlendiriliyor, koronavirüs testi ve tedavileri ücretsiz olarak yapılıyor. Tedbirlerin tamamı Kapıkule Sınır Kapısı'nın yanı sıra Hamzabeyli ve İpsala sınır kapılarında da uygulanıyor.Yurtdışına Çıkışlarda Dönüş Yaptığı Ülkelerde Zorunlu Olan PCR Testi Kapıkule Sınır Kapısında Yapılıyor” dedi.

 Başkan İba salgınla mücadele için alınan önlemler hakkında ise şunları söyledi; "Ülkeden yurtdışına çıkış yapacak kişiler için gideceği ülke tarafından son 48 saatlik PCR testi isteniyor. Test yaptırmadan geri dönen kişiler, ya ülkesinde 14 gün karantinada kalıyor ya da 200 Euro’ları bulan bedeller ödeyerek ülkelerinde PCR testi yaptırıyor. Vaka Takip Algoritmasına göre olası vaka tanımına uyan kişilerin PCR testleri ücretsiz olarak yapılmaktadır. Yurt dışına çıkacak ve gideceği ülke tarafından PCR testi istenen kişiler bu algoritma dışında yer aldığından dolayı kendi istekleri ile Edirne İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Kapıkule’de oluşturulan sağlık peronunda 110 TL karşılığında PCR testi yaptırabiliyor. PCR testi yaptıracak kişiler, yerli yabancı ayrımı olmaksızın yurtdışına çıkışlarını belgeleyen belgeler ile başvuruda bulunabiliyor. Yapılan testlerin sonuçlarına E-devlet ve E-Nabız sisteminden online olarak ulaşabiliyor. E-Nabız sistemine kayıtlı olmayan kişiler ise Edirne İl Sağlık Müdürlüğü tarafından belirlenen merkezden sonuç raporunu alabiliyor."

“TÜRKİYE’DEN AVRUPA’YA GİDENLERDE HİÇ VAKA YOK”

Ülkeden çıkışlarda yapılan testlerde hiçbir koronavirüs vakasına rastlanmamasının büyük bir başarı olduğunu ifade eden AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba, "Günlük ortalama 6-7 bin kişinin giriş yaptığı sınır kapılarından ortalama günlük 2-2 bin 500 kişi çıkış yapıyor. Ülkeye giriş yapan ve koronavirüs teşhisi konulan kişilerin tedavileri ücretsiz olarak yapılıyor. Türkiye'den bugüne kadar çıkış yapan kişilerin hiçbirinde koronavirüs salgınına rastlanmadı. Ülkemizden Avrupa’ya gidenlerde vaka sayısı sıfır olması ise AB Türkiye'ye seyahat kısıtlaması ve seyahat etmeyin çağrılarının politik bir eylem olduğunun kanıtıdır." açıklamasında bulundu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
coin news
hank inu
vps server